Kulinaria

Posted by Michal   No Comments »

Polska jagnięcina jest najlepsza na świecie!

Według fachowców, między innymi Belga Jeana Bosa, jednego z szefów Euro Torques International – słynnej międzynarodowej organizacji promującej najlepsze produkty kuchni regionalnej – polska jagnięcina jest najlepsza na świecie. Niestety Polacy raczej nie znają jej smaku, bo większość produkcji przeznaczona jest na eksport. A szkoda, bo z jagnięciny można przygotować wiele znakomitych potraw, które każdemu przypadną do gustu. Oto nasze propozycje.

Udziec jagnięcy z czosnkiem

Większość osób uważa, że najlepszą częścią jagnięcia jest udziec. Kupując, zwracajmy uwagę, czy mięso jest jasne – im jaśniejsze, tym bardziej kruche i miękkie. Na udziec pieczony w czosnku potrzebujemy: jeden udziec jagnięcy (około 1,5 – 2 kg), łyżkę mielonego ziela angielskiego, dwie główki czosnku, kilka liści laurowych, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Mięso dokładnie myjemy i usuwamy wszystkie błonki. Robimy w udźcu dziurki końcem noża i wciskamy w te otwory ząbki czosnku (niekoniecznie obrane). Wcieramy w mięso sól, pieprz, ziele angielskie, nacieramy pokruszonymi listkami laurowymi i pozostawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu (ale nie w lodówce). Po tym czasie mięso nabierze odpowiedniego aromatu. Wtedy smarujemy udziec oliwą i pieczemy w temp. 200 stopni C. przez około 1-1,5 godziny. Jeśli zabraknie płynu, polewamy udziec czerwonym, wytrawnym winem.

Pieczony udziec jagnięcy

Inny przepis na pieczony udziec pochodzi z kuchni francuskiej. Potrzebny będzie młody udziec (z kością), kilka gałązek rozmarynu i tymianku, cztery główki czosnku, sześć średnich cebul, oliwa z oliwek, ocet winny, liście laurowe, sól, pieprz i cukier oraz pół szklanki białego wina. Główki czosnku kroimy w całości w poprzek na pół, a cebulki na ćwiartki. Szklankę oliwy wlewamy do miski, dolewamy pół szklanki octu winnego, pół szklanki wina i trzy łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy – to będzie nasza marynata. Mięso nacieramy solą i pieprzem, obsypujemy ziołami, obkładamy czosnkiem i cebulą i zalewam marynatą. Teraz mięso musi „odpocząć” w marynacie przez noc (musimy je w tym czasie kilka razy odwrócić). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około dwóch godzin.

Udziec jagnięcy pieczony z fasolą

To bardziej skomplikowana wersja udźca. Z mięsa wyjmujemy kość, krojąc je wzdłuż. Obieramy z wszelkich błonek i tłuszczu. Z półtorakilogramowego udźca powinno nam pozostać około pół kilograma mięsa. Potrzebujemy jeszcze: 250 gramów suszonej białej fasolki (namoczonej poprzedniego wieczoru), główka czosnku, liść laurowy, świeży rozmaryn, pokrojona w plasterki cytryna, kilogram pokrojonych w kostkę ziemniaków, dwie cebule, pokrojone w kostkę cztery pomidory, natka pietruszki, pół szklanki czerwonego wina, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Zaczynamy od ugotowania fasolki – z dwoma ząbkami czosnku i liściem laurowym. Gdy fasolka będzie gotowa (czyli po upływie mniej więcej godziny), szykujemy mięso. Smarujemy je solą i pieprzem, po czym posypujemy listkami z dwóch gałązek rozmarynu. Układamy na płacie mięsa plasterki cytryny, zwijamy płat i związujemy sznurkiem. Pozostałe ząbki czosnku i rozmaryn wciskamy w – przygotowane przy pomocy nożna – nacięcia. Mięso smarujemy oliwą. Pieczemy przez około godzinę. Do ugotowanej fasolki dodajemy pokrojone w kostkę cebule, pomidory i natkę pietruszki. Dusimy na łyżce oliwy przez kilka minut, a następnie dodajemy ziemniaki. Z brytfanki, w której piekło się mięso zlewamy tłuszcz i wlewamy wino, a następnie dodajemy podduszone warzywa. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Warzywa można zmiksować na purre, które będzie idealnie pasować do mięsa.

Pyszne żeberka jagnięce

Potrzebujemy: kilogram żeberek jagnięcych, dwa posiekane ząbki czosnku, łyżkę tymianku suszonego, trzy łyżeczki ostrej musztardy, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Żeberka myjemy, czyścimy z błonek i suszymy dokładnie. Nacieramy mieszanką czosnku, tymianku, musztardy, soli i pieprzu. Odkładamy na kilka godzin, a następnie pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Odkrywany i pieczemy jeszcze 15 minut.

Gulasz z jagnięciny

Kilogram mięsa z dowolnej części jagnięcia kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na łyżeczce oliwy na patelni, do zrumienienia. Solimy, dodajemy pieprz i posiekane trzy ząbki czosnku. Dolewamy troszeczkę wody i dusimy pod przykryciem. Po 20 minutach dodajemy pozostałe składniki: trzy pokrojone w plastry cebule, szklankę pokrojonych w ćwiartki pieczarek, szklankę przecieru pomidorowego i suszony majeranek. Dusimy, aż połowa płynu odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

źródło: http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1398/1/1/polska-jagniecina-jest-najlepsza-na-swiecie-.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *