Bacowie chcą przywrócić tradycję jadania baraniny i jagnięciny

Autor: Hodowla Owiec w Aktualności, Z kraju   Brak komentarzy »

Bacowie z Beskidu Śląskiego i Żywieckiego postanowili wspólnie działać na rzecz rozwoju owczarstwa i zagospodarowania setek hektarów pastwisk nadal leżących odłogiem. Założyli stowarzyszenie.

fot. Józef Michałek

fot. Józef Michałek

Spotkanie beskidzkich baców odbyło się na istebniańskiej Stecówce. Przedstawicielem Stowarzyszenia Hodowców Owiec i Kóz z Beskidu Śląskiego i Żywieckiego został gazda Henryk Kukuczka ze Stecówki, jego zastępcami Józef Kawik z Brennej i Józef Kamiński z Krzyżówek. Beskidzcy górale próbują teraz przywrócić tradycję jadania baraniny i jagnięciny w Polsce. Przekonują, że to mięso smaczne i zdrowe.

Hodowcy mówią, że również program „Owca plus” jest szansą na rozwój beskidzkiego pasterstwa. W tym roku po raz kolejny Śląski Urząd Marszałkowski będzie wspierał wypas owiec na beskidzkich halach.

Cały tekst: bielskobiala.gazeta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *